Výměna pneumatik? Klidně do toho jděte!

Tagy:  výměna pneu, zimní pneu, letní pneu, pneuservis, vyvážení, teplota

Sponzorované odkazy:

Výměna pneumatik? Klidně do toho jděte!

Teploty se již statečně drží nad bodem mrazu i v noci a mnoho řidičů si říká, jestli je polovina března již správnou dobou pro výměnu pneumatik. Ano, polovina března je správnou dobou, stejně jako polovina února nebo polovina dubna. Na kalendář prostě nehleďte, spíše se orientujte podle teploměru…

Obecně se tvrdí, že optimální pro zimní pneumatiky jsou teploty pod 7 °C, naopak letní pneumatiky je vhodné používat, pokud se teploty pohybují nad 17 °C. Používat letní pneumatiky na sněhu je nebezpečné pro posádku i okolí, stejně jako používat zimní pneumatiky při vysokých teplotách, třeba kolem 30 °C.

Takže měnit pneumatiky má určitě smysl. Otázkou je kdy. Podle zákona musí mít auta do tří a půl tuny hmotnosti zimní pneumatiky od 1. listopadu do 31. března v případech, že je na silnici souvislá vrstva sněhu, led nebo námraza, nebo lze takové podmínky očekávat. Pokud tedy nebydlíte zrovna v horách, dá se doporučit přezutí již nyní. Nic však nezkazíte, pokud ještě pár dní počkáte.

A než budete měnit pneumatiky, prohlédněte si pořádně hloubku dezénu – jestli je vzorek méně hluboký než 4 mm, je radno pneumatiky „dojet“ na jaře a pro příští zimu koupit nové. Někteří řidiči používají vysloužilé zimní pneumatiky i v létě, to však vzhledem k odlišné směsi obou pneumatik nelze doporučit.

Zvládáte to sami?

Mnoho řidičů si zvládá pneumatiky vyměnit svépomocí. Není to nic těžkého, stačí mít „po ruce“ garáž nebo jiné prostory, kde lze skladovat pneumatiky. Zdá se, že tato varianta není moc finančně výhodná, protože je zapotřebí koupit další 4 disky navíc.

Není to tak docela pravda, zimní pneumatiky stačí nechat na plechových kolech a částka se brzy vrátí, neboť tito motoristé ušetří nemalé částky za přezouvání a vyvažování v pneuservisu (500 až 1 500 Kč). Hliníková kola se beztak do zimních podmínek nehodí.

Pokud máte pneu v garáži, je nejlepší investovat ještě pár stokorun a zakoupit si momentový klíč. Při utahování matek šroubů odvede dobrou práci. Dá se používat i elektrický pomocník, zde ale pozor na utahování moc velkou nebo moc malou silou.

Výměna pneumatik? Pro mnoho motoristů práce na půl hodinky. Foto: Martin SingrVýměna pneumatik? Pro mnoho motoristů práce na půl hodinky. Foto: Martin Singr

Je radno sjet pak s vozem alespoň jednou za čas na krátkou návštěvu do pneuservisu a nechat si pneumatiky převážit. Pokud byly pneumatiky správně nahuštěny a skladovány, neměla by být v jejich stavu výraznější změna, ale stačí jen jednou najet na obrubník nebo „vymést“ díru na silnici a vyvážení již není ideální.

Pneuservis vše jistí

Druhou možností je, že se spolehnete na služby pneuservisu. Zde je ale třeba počítat s tím, že budete muset pravděpodobně pár dní počkat, nejen na podzim, ale i na jaře bývá v servisech opravdu „plno“. Na druhou stranu je zde možné pneumatiky uskladnit a nemusíte se vůbec o nic starat. Pokud máte pneumatiky z internetu, možná se budete divit: nejen že přednost dostanou zákazníci s pneumatikami z daného servisu, ale obvykle také dostanou slevu na servisní práce.

Snad jen si dát pozor, aby méně šikovný mechanik neutáhl šrouby na pneumatice moc velkou nebo naopak moc malou silou. V prvním případě si neporadíte, až budete potřebovat vyměnit proraženou pneumatiku, v druhém může kolo samo spadnout za jízdy.

Článek Výměna pneumatik? Klidně do toho jděte! byl publikován 15. března 2012 v 00.00 v rubrice Informace. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (2).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...