Trayal Arctica nekupujte, varuje ADAC i dTest

Tagy:  Trayal Arctica, testy, varování, nedostatečné

Sponzorované odkazy:

Trayal Arctica nekupujte, varuje ADAC i dTest

Trayal Arctica je pneumatika původem ze Srbska. Jedná se sice o levné pneumatiky, ale cena není vše, zvláště když je kvalita mizivá. Nejen v ČR si tak nepříliš známý výrobce asi dobré jméno nezíská, v testech totiž tato pneumatika zaujímá poslední místa…

Řidiči, kteří mají hluboko do kapsy, mnohdy volí nejlevnější pneumatiky na trhu. Kromě čínských výrobků můžeme do této kategorie extrémně levných pneu zařadit i značku Trayal. Nižší cena je ale vykompenzována velmi špatnou kvalitou a řidič se pak na těchto pneumatikách spíše trápí, než aby cestoval, o zážitku z jízdy v pozitivním slova smyslu ani nemůže být řeč.

dTest jasně varuje…

Německý dTest otestoval před touto sezónou pneumatiky několika výrobců a připojil také slovní hodnocení. Co se pneumatiky Trayal Arctica týká, výrobci se prý nepodařilo vyřešit odlišné požadavky na vlastnosti pneumatik pro suchou vozovku a sníh. „Špatné boční vedení způsobující mírnou přetáčivost při průjezdu zatáčkou s ubraným plynem, ale i nejisté vedení při rovné jízdě jsou na suchu příliš velkými nedostatky,“ píše se v testu. Ani na sněhu prý nejsou výsledky této pneumatiky nijak hvězdné a na mokré vozovce se vůz v pneumatikách Trayal „o poznání hůře ovládá“.

Jako jediná pneumatika v testu získala hodnocení kvality „nedostatečně“ a hanebný počet procent nula. To by prý mělo řidiče varovat. Úplným propadákem nebyl test na náledí a vliv na spotřebu pohonných hmot, i když v obou těchto oblastech byla pneumatika nejhorší. Na sněhu podle dTestu pneumatiky ještě ujdou, ale na suché vozovce je to bída na mokru ještě horší – za jízdní vlastnosti na vodě získala pneumatika 0 %.

Na druhou stranu si pneumatika vůbec nevedla špatně v otázce opotřebení a zde patřila mezi nejlepší. Dále se však průměru přiblížila již jen co se týká cizorodých látek. Hodnota vnějšího hluku 73 dB také nebyla nejhorší, ale když se vzal v potaz i vnitřní hluk, pneumatika se rázem ocitla na chvostu hodnocených značek.

…a ADAC nemá jiný názor

Před touto sezónou otestoval také německý autoklub šestnáct pneumatik. Výsledky se příliš nelišily. Kvůli velmi špatným výsledkům na mokru ADAC koupi pneumatiky Trayal Arctica nedoporučuje. Nikoho zřejmě nepřekvapí, že se jedná o pneumatiku, která vyniká zejména nízkou cenou.

Pokud se pro pneumatiku přece jen rozhodnete, vězte, že se pneumatika vyrábí v pěti rozměrech. Nejmenší mají rozměry 175/65 R 14, největší pak 195/65 R 15. Rychlostní index je u všech pneumatik T, tedy 190 km/h.

Před pneumatikami Trayal Arctica varuje ADAC i dTest. Foto: www.trayal.rsPřed pneumatikami Trayal Arctica varuje ADAC i dTest. Foto: www.trayal.rs

Tradice není příliš dlouhá

Ačkoliv si mnoho řidičů, zejména kvůli mizerné kvalitě, myslí, že Trayal je čínský producent, není tomu tak. Jedná se o kdysi jugoslávského, dnes srbského výrobce pneumatik a gumárenských výrobků. Historie sahá až do konce 19. století a je spojena s výrobou střelného prachu. Na zpracování pryže se společnost zaměřila až v šedesátých letech minulého století.

Málo známá pneumatika málo známého výrobce není ani příliš propagována. Nalézt byť jen pár řádek o pneumatice je těžký oříšek.

Kupte si pneumatiky za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Trayal Arctica nekupujte, varuje ADAC i dTest byl publikován 18. ledna 2012 v 00.00 v rubrice Zimní pneu. Autorem článku je . Pro diskusi slouží komentáře (1).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...