Dunlop - odkaz vynálezce první pneumatiky na světě

Tagy:  Dunlop, Goodyear, pneumatiky, první, Birmingham

Sponzorované odkazy:

Dunlop - odkaz vynálezce první pneumatiky na světě

Logo Dunlopu nenajdeme jen na pneumatikách

Co se vám vybaví, když se vysloví slovo Dunlop? Muži si většinou představí věhlasné britské pneumatiky, dámy si naopak vzpomenou na kabelky, brýle, oblečení a různé doplňky. Všechny tyto věci, které jsme si představili, nesou logo v podobě letícího písmena D. Jak je to možné? Když byl John Dunlop úspěšný s výrobou pneumatik, jako správný úspěšný podnikatel expandoval do dalších odvětví. I když se postupem času tyto vedlejší divize oddělily od výroby pneumatik a mají dnes většinou jiné majitele a vazby na původní Dunlop jsou minimální, ponechaly si tuto prestižní obchodní značku. My se ale podíváme na Dunlop jako na výrobce pneumatik.

John Boyd Dunlop vynálezcem pneumatiky

Zakladatel značky, John Boyd Dunlop, je vynálezcem pneumatik vůbec. Stalo se tak na jaře roku 1888, kdy sledoval svého syna, jak jezdí na tříkolce s dřevěnými koly a napadlo ho, že by se tříkolka dala vylepšit. Vzal gumovou hadici na zavlažování zahrady, obkroužil jí obvod kola, její konce spojil tekutou gumou a hadici nafoukl pumpičkou na dofoukávání kopacích míčů a první pneumatika byla na světě. Před patentováním vynálezu bylo řešení pochopitelně mírně upraveno, ale podstata zůstala zachována. Dne 23. června 1888 tedy Dunlop získal patent na pneumatiku plněnou vzduchem a začal s jejich výrobou. Zpočátku obouval jízdní kola, později se s rozvojem automobilového průmyslu soustředil osobní i nákladní vozy.

V současnosti pod křídly Goodyearu

Sídlem Dunlopu je slavné anglické město Birmingham. V posledním čtvrtstoletí se často měnili majitelé Dunlopu a dnešní situaci lze shrnout tak, že po období ve vlastnictví ohromného londýnského konglomerátu BTR drží gumařský gigant Goodyear 75% podíl v Dunlopu a zbývající čtvrtina připadá japonské společnosti Sumitomo Rubber Industry, která má výhradní práva na prodej pneumatik Dunlop.

Úspěchy v závodech cestovních vozů

Dunlop již dlouhá léta obouvá závodní vozy nejrůznějších automobilových disciplín. Tradiční je již spolupráce se závodními týmy na Rally Paříž – Dakar či vytrvalostních závodech 24 hodin Le Mans. Od roku 1990 do dnešních dnů trvá spojenectví mezi Audi a Dunlopem v německém seriálu DTM (Deutsche Tourenwagen Masters). Dunlop je také oficiálním dodavatelem pro britský seriál cestovních vozů BTCC. Pneumatiky Dunlop také najdeme v australských vytrvalostních závodech V8 Supercars.

Kupte si pneumatiky Dunlop za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Dunlop - odkaz vynálezce první pneumatiky na světě byl publikován 18. června 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...