Firestone - obutí pro vítěze 500 mil v Indianapolis

Tagy:  Firestone, Bridgestone, USA, americký, výrobce, pneumatika, gumárna

Sponzorované odkazy:

Firestone - obutí pro vítěze 500 mil v Indianapolis

Pár slov na úvod

Firestone je tradiční americký výrobce pneumatik s více než stodesetiletou tradicí. V současné době vystupuje jako součást japonského Bridgestonu. Sídlo značky se nachází v Nashvillu v americkém státě Tenessee. Roku 2004 činil roční obrat 2,1 bilionu $ a pracovalo zde 23 tisíc zaměstnanců.

Firestone nejsou jen pneumatiky

V současné nabídce Firestonu najdeme kromě pneumatik i další výrobky z gumy, jako jsou různé stavební prvky, produkty pro průmyslovou výrobu, textilie, přírodní gumy atd. V rámci výroby pneumatik mají již tradičně výsadní postavení pneumatiky na zemědělské stroje. V portfoliu Firestonu ale najdeme také pneumatiky pro užitkové automobily, autobusy, kamiony a samozřejmě pro osobní automobily. V současnosti je k dostání 7 typů letních pneumatik, 2 typy zimních a celoroční pneumatika Firehawk GTA.

Něco z historie

Předválečné období

The Firestone Tire and Rubber Company byla založena roku 1900 Harveyem Firestonem ve městě Akron v americkém Ohiu. O dva roky později dostala půjčku ve výši 4,5 tisíce $, nakoupila starší použité stroje, zaměstnala 12 dělníků a chystala se na zahájení výroby. Výroba pneumatik se rozběhla roku 1903. Po vlažnějším začátku se výrazně zvětšil odbyt, když se Henry Ford rozhodl svůj první sériově vyráběný model (Ford T) obouvat právě pneumatikami Firestone. Zajímavě také je, že mezi lety 1920 a 1966 všichni vítězové slavného závodu 500 mil v Indianapolis používali právě pneumatiky Firestone. Během druhé světové války Firestone vyráběl pro americkou armádu hliníkové sudy na přepravu potravin, gumové vložky do přileb a další gumové výrobky.

Po válce

V době studené války ještě plnil armádní zakázky, ale již v menší míře a hlavní specializací byla opět výroba pneumatik. Roku 1954 se nabídka rozšířila o bezdušové pneumatiky pro traktory a letadla, o tři roky později byl v texaském Fort Stocktonu vystavěn testovací okruh o délce 7,7 míle, roku 1964 byla představena první radiální pneumatika a roku 1971 dokonce první radiální pneumatika s pásy ocelové tkaniny. Dostavily se také další sportovní úspěchy. Roku 1965 bylo dosaženo rychlostního rekordu 576,55 mil za hodiny vozidlem obutým do pneumatik Firestone a o tří roky později se také Firestone dočkal prvního vítězství ve formuli 1. Za volantem monopostu tehdy seděl Graham Hill. Prestižní událostí také bylo roku 1973 uvedení zakladatele firmy Harveye S. Firestona do automobilové síně slávy. V posledních došlo k přesunu sídla Firestonu z Akronu do Chicaga a poté ještě z Chicaga do Nashvillu. Největší a poslední změnou je potom přechod Firestonu do vlastnictví Bridgestonu roku 1988.

Kupte si pneumatiky Firestone za skvělou cenu na www.pneumatiky.cz!

Článek Firestone - obutí pro vítěze 500 mil v Indianapolis byl publikován 12. března 2011 v 00.00 v rubrice Výrobci. Autorem článku je Marek Pouzar. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...